8 Ağustos 2012 Çarşamba

Süper Lig'e Doğru | Beşiktaş



Beşiktaş yeni sezona yaşadığı mali sıkıntılar nedeniyle sancılı bir şekilde hazırlanıyor. Başkan Fikren Orman, geçmiş yönetimlerin yaptığı gibi borçlanarak transfer yapmayacağını ve daha az maliyetli oyunculardan kurulu bir takımla mücadele edeceklerini söyledi. Hiç kuşkusuz Beşiktaş taraftarlarının birçoğu gibi bende bu fikre destek verenlerdenim. Fakat yapılan transfer politikasına baktığım zaman başkanın sözleriyle çelişen bir politika izlendiğini görüyorum. Dilerseniz hemen gelen, giden oyunculara bakıp isimler üzerinden gidelim.

Gelenler: Samet Aybaba, Mehmet Akgün, Oğuzhan Özyakup, Olcay Şahan, Uğur Boral, Escude, Allan McGregor.

Gidenler: Ernst, Ekrem Dağ, Egemen Korkmaz, Korcan Çelikay, Mehmet Aurelio ve geçen sezon kiralık olarak forma giyen Sidnei Edu, Bebe. Ayrıca sözleşmesi biten Rüştü Reçber.

Carlos Carvalhal ve Tayfur Havuçtu ile yolların ayrılmasının ardından takımın başına getirilen Samet Aybaba yeni dönem için en uygun teknik adamlardan biriydi. Özellikle genç oyunculara çok fazla önem vermesi ve bu oyunculara sürekli şans vermesiyle tanıdığımız bir isim. O nedenle teknik direktör konusunda doğru bir iş yapıldığını düşünüyorum.

Yapılan transferlere baktığımız zaman Gençlerbirliği’nden alınan Mehmet ve Arsenal’den alınan Oğuzhan yetenekli oyuncular. Fakat Beşiktaş takımında kendi bölgelerinde son alternatif olabilecek durumdalar. Fenerbahçe’de özellikle 1 sezon iyi bir performans sergileyen ve Milli takıma kadar yükselen Uğur Boral’ın takıma kazandırılması, başkanın söylemleriyle eşleşiyor. Hem mali yönden çok uygun, hem de kalitesi ve tecrübesiyle uygun bir isim.


Gelelim en başta söylediğim Başkanın söylemlerine ters düşen transferlere. Almanya 2. Liginde forma giyen Olcay Şahan 800.000 € bonservis bedeli karşılığında transfer edildi. Genç oyuncu kaliteli ve yetenekli bir isim. Ancak kendini geliştirmesi de gerekiyor. Böyle bir futbolcuya azımsanmayacak bir bonservis bedeli ödeniyor ve futbolcuya yıllık 1 Milyon € ücret ödeniyor… Siz takımın en önemli isimlerinden biri olan Egemen’i aldığı 1.4 Milyon € ücreti, 1.2’ye düşürmediği için takımdan gönderiyorsunuz. Gidip Bundesliga 2’de forma giyen genç bir oyuncuya hem bonservis ücreti, hem de yıllık 1 milyon € ödüyorsunuz. Şimdi bu ne perhiz, bu ne lahana turşusu!..

Aynı şekilde kaleci konusunda da izlenen politikayı doğru bulmuyorum. İskoç kaleci isim yapmış tecrübeli bir oyuncu. Fakat mali olarak küçülmeye gidiyorum diyen bir takım yabancı kaleci transfer edip 1.2 Milyon € yıllık ücret ödemez. Hele takımda ülkemizin gelmiş geçmiş en önemli kalecilerinden biri olan Rüştü ile birlikte her ne kadar geçen sezon çok fazla hatalı goller yese de, kalitesini bildiğimiz Cenk gibi iki kalecin varsa böyle bir transfer yapmak parayı sokağa atmaktır. Cenk’e güvenip, yedeğine tecrübeli Rüştü’yü ve Sivasspor’a verilen Korcan’ı koymak bana göre daha doğru olabilirdi.

Son olarak savunmaya alınan Escude’yi değerlendirmek gerekirse, Fransız futbolcuyu bir çok kez Sevilla’da izleme fırsatı bulmuştuk. Kaliteli ve tecrübeli bir isim. Mali açıdan da kulübün "politikasına" uygun bir isim.


Diğer Oyuncuların Durumu Ne Olacak?

Takımda fiyatında indirime gitmesi istenmeyen hala çok yüksek maliyetlerde oyuncular var. Bu oyuncuların başında Quaresma ve Simao geliyor. Bunlar dışında, Hilbert, Fernandes, Almeida, Holosko ve bazı yerli oyuncularda bu kategoriye giriyor. Yönetimin bir an önce bu belirsizliği ortadan kaldırması gerekiyor. Lig’in başlamasına az bir süre kaldı ve hala bu belirsizlik devam ediyor.

Bu Takım Yeni Sezonda Ne Yapar?

Birçok kesimin söylediğinin aksine Beşiktaş’ın çok fazla güç kaybettiğini düşünmüyorum. Mutlaka giden oyunculardan Ernst ve Egemen bir kayıp olarak görülebilir. Ancak bu oyuncuların yerlerine oynayabilecek kaliteli isimler mevcut. Quaresma ve Simao’nun takımdan ayrılması bana göre çok fazla bir güç kaybettirmez. Zira Simao geçen sezon takıma neredeyse hiç katkı sağlayamadı. Quaresma ise bazı Avrupa maçları ve yine bazı Lig maçları dışında istikrarlı bir performans sergileyemedi.

Takımda hala Sivok, İbrahim Toroman, Hilbert, İsmail, Fernandes, Almeida gibi üst düzey oyuncular var. Ayrıca Veli, Necip, Mustafa Pektemek gibi yeni sezonda takıma katkı sağlayabilecek düzeyde oyuncularda var. Sadece Lig’de mücadele edileceğini düşündüğümüz zaman şu an ki mevcut kadronun zayıf olduğunu söylemek doğru olmaz. Ancak şampiyonluğa oynayacağını söylememizde çok zor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.