25 Şubat 2010 Perşembe

İstikrar Abidesi #1 {Karabükspor}


Bank Asya 1. Lig’de takımların belirli bir istikrar yakalamaları gerçekten çok zor. Bu lig öyle bir lig ki, her takım her takımı yenebilir. Ancak bu sezon Karabükspor ve Adanaspor çok istikrarlı bir grafik çiziyorlar. Bu yazımızda Karabükspor’un yakaladığı bu istikrarı değerlendirmeye çalışacağım.

Lig başladığında hiç kimse bu takımın buralara geleceğini tahmin edemezdi. Sezon başında herkesin favorisi, Konyaspor, Rize, Adana ve Altay takımlarıydı. Hatta Konya lige öyle bir başlangıç yaptı ki, herkes Konya Süper Lige geri döner demeye başladı. Ancak Karabükspor bir kere kafasına yerleştirmişti Süper Ligi… İlk 9 haftalık performansına baktığımız zaman 4 galibiyet, 3 beraberlik ve 2 mağlubiyet ile 15 puan toplayarak 7. basamakta yer almıştı. Her şey 9. haftada alınan Ordu mağlubiyetinin ardından oldu. Karabükspor bu mağlubiyetten sonra öyle bir seri yakaladı ki akıllara ziyan… 9. haftada alınan Ordu mağlubiyetinden sonra oynadığı 14 maçta 12 galibiyet, 2 beraberlik çıkartmayı başardılar. Bu periyotta rakiplerine 14 maçta tam 41 gol atarak bu alanda bir rekor kırdılar. Bu kadar çok gol atan bir takımın savunmasının kötü olduğu düşünülebilir. Ancak durum hiçte öyle değil. Karabükspor ilk 9 haftada 11 gol yerken, son 14 haftada sadece 8 gol yiyerek bu alanda da ne kadar başarılı bir takım olduğunu gösterdi.


Karabükspor’un bu başarısında oyuncuların bireysel performansları da çok etkili oldu. Özellikle hücum bölgesindeki futbolcular çok iyi performans sergileyerek takımlarını buraya kadar taşıdı. Örneğin, Emenike oynadığı 18 maçta attığı 12 golle hem takımının, hemde ligin en golcü oyuncusu konumunda. Yine takımın en istikrarlı oyuncularından Yasin Avcı, bütün maçlarda oynadı ve 11 gol atarak takımına çok büyük bir katkı sağladı. Takımın tecrübeli isimlerinden olan Burak Akdiş ise oynadığı 20 maçta 6 gol atarak takımının hücum gücüne güç kattı. Bu üç golcü oyuncu takımın attığı 55 golün yarısından fazlasına imza atmışlar. Takımın en istikrarlı diğer oyuncuları ise şunlar; Sertan Vardar (23), Bülent Ataman (22) Muhammet Özdin (22), Şenol Akın (22), Hassan Waswa (21) Bülent Bal (20), Birol Hikmet (19), Hakan Söyler (19), Ömer Ateş (17), Engin Aktürk (15).

Tabii bir takımın bu kadar başarılı olmasında teknik direktöründe rolü büyüktür. Karabükspor bu alanda da hem çok şanslı, hem de çok başarılı bir takım. Bank Asya 1. Lig’de sezona başladığı teknik direktör ile devam eden iki takımdan biri. Yücel İldiz takımın bu başarısında çok büyük pay sahibi. Karabükspor’u tam bir takım haline getirmeyi başardı. Oyuncuların bireysel performanslarından bahsettik. Futbolcular hem bir takım oyunu oynuyorlar, hem de kendi bireysel yeteneklerini ön plana çıkartıyorlar. Bir takım düşünün bir maçta 6 gollü galibiyet alıyor. Bu galibiyetin hemen arkasından hiç rehavete girmeden yine gollü bir galibiyet almayı başarıyorlar. Bunun baş mimarı hiç kuşkusuz Yücel İldiz’dir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.