26 Şubat 2010 Cuma

İstikrar Abidesi #2 {Adanaspor}


Sırada ligin en istikrarlı ikinci takımı olan Adanaspor’un başarısının sırrını yazmaya çalışacağım. Lig başladığında ilk iki takım içerisine girebilecek takımlar arasında gösterilen Adanaspor, tahmincileri yanıltmadı. Şu anda 41 puanla 4. sırada bulunan Toros Kaplanları ikinci sıranın en büyük adayı konumunda. Fazla uzatmadan istatistikî veriler eşliğinde Adanaspor’un 23 haftalık performansına bakalım.

Adanaspor bu sezona, geçen yılın ortalarında takımın başına geçen Ekrem Al ile başladı. Ekrem Al’ın görevi ise sadece 7 hafta sürdü. Adanaspor bu süreçte 3 galibiyet, 1 beraberlik ve 3 mağlubiyet ile 10 puanla 10. sırada yer alıyordu. Ekrem Al ile yolların ayrılmasından sonra takımın başına daha öncede Adanaspor’da çalışmış ve Adana’lı olduğu için kenti ve takımı iyi tanıyan Kemal Kılıç getirildi. Ne olduysa bundan sonra başladı. Kemal hoca ile oynanan 16 maçta sadece bir mağlubiyet alındı. Tek mağlubiyetini Karabükspor’dan alan Adanaspor, diğer bütün maçlardan puan almayı başardı. Genelde iç sahada kazanan, deplasmanda bir puana razı olan bir takım görüntüsü çiziyorlar. Kemal Kılıç yönetiminde alınan 9 galibiyetin 5’i iç sahada alınmış. Alınan 7 beraberliğin ise 5 tanesi deplasmanda alınmış.


Kemal Kılıç’ın takıma ilk olarak iyi savunma anlayışını aşıladı. Ekrem Al yönetiminde ilk 7 haftada 12 gol yiyen Adanaspor, Kemal Kılıç yönetiminde 16 maçta sadece 10 gol yedi. Adanaspor şu anda 22 golle ligin en az gol yiyen üçüncü takımı konumunda. Kemal Kılıç gibi çok tecrübeli bir hoca ile çalışmaları çok büyük bir şans. Hem kenti, hem de ligi çok iyi bilen bir teknik adamdır. Bu istatistiklere bakarak, Adanaspor’un bu istikrarı yakalamasında Kemal Kılıç’ın ne kadar etkisi olduğunu görebiliyoruz.

Takım kadrosuna baktığımız zaman yine ligin başında en iyi kadroların biride Adanaspor takımındaydı. Aslında bakıldığında rotasyonda kullanılanacak pek fazla alternatif yok ama eldeki 13-14 oyuncunun kaliteleri Adanaspor’u buralara taşımaya yetti. Takımın en skorer ismi olan Emre Aktaş oynadığı 20 maçta 8 gol atarak takımın en golcü oyuncusu konumunda. Takımın hücumdaki bir diğer skorer oyuncusu olan Fevzi Özkan ise tam 22 maçta oynadı ve 6 gol attı. En skorer üçüncü oyuncu olan Kamerun’lu, Mbilla Etame ise 19 maçta forma giydi ve 5 gol kaydetti. Bakıldığı zaman bu oyuncular az gol atmış gibi görülebilir ancak, zaten Adanaspor takım olarak az gol atan bir ekip. Lig’de şu ana kadar 30 gol atmışlar. Takımın en istikrarlı oyuncularına baktığımız zaman, Kaleci Tolgahan 19, savunmada İzzet 22, Recep Yıldız 22, Ersan 20, Anıl ise 22 maçta görev almış. Adanaspor2un neden az gol yediği de buradan çok net bir şekilde anlaşılıyor. Takımın savunma hattı ve kalecisi hemen hemen her maçta oynamış. Orta sahada ise Fevzi Özkan 22, Rahman Oğuz 22, Onur Demirtaş 16, Onur Acar 17, Metin Tuğlu 20 ve İlyas Kahraman 20 maç. Hücumda ise Emre Aktaş 20 ve Mbilla Etame 19 maçta forma giyerek takımım en istikrarlı oyuncuları oldular.

Sonuç olarak Adanaspor’da, oyuncuların bireysel olarak yakaladığı istikrar takımın başarılı olmasını sağlamış. Tecrübeli teknik direktörü ile her maçtan puan koparmaya çalışan bir takım görüntüsündeler. Umarım memleketimin asıl takımı olan Adanaspor, bu istikrarını devam ettirerek Süper Lig’e çıkar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.