7 Ağustos 2012 Salı

Süper Lig'e Doğru | Fenerbahçe



Geçtiğimiz sezon futbol dışı sorunlarla uğraşan Fenerbahçe, bu sezona kafası biraz daha rahatlamış bir şekilde giriyor. Tamamen kendisini futbola odaklayan Aykut Kocaman ve öğrencileri yeni sezonda da ezeli rakipleri Galatasaray ile rekabet içerisinde olacak. Transfer döneminin hareketli takımlarından biri olan Fenerbahçe’nin yapmış olduğu transferlere bir göz atalım.

Gelenler: Hasan Ali Kaldırım, Salih Uçan, Dirk Kuyt, Egemen Korkmaz, Mehmet Topal, Yobo, Milos Krasic.

Gidenler: Dia, Bilica, Emre Belezoğlu, Reto Ziegler.

Yanılmıyorsam ilk transfer Salih Uçan’dı. Bucaspor’dan alınan genç oyuncu gelecek vaat eden yetenekli bir isim. Her ne kadar direkt olarak takıma girmekte zorlanacak olsa da, alacağı süreleri iyi değerlendirerek ilk yılında daha çok tecrübe kazanmaya çalışacaktır.

Reto Ziegler’in gidişiyle boşalan savunmanın soluna ise Hasan Ali alındı. Ülkemizde bir sol bek kısırlığı olduğu göz önüne alındığında yapılabilecek en iyi transferi gerçekleştirdi sarı lacivertli takım. Kalitesi ve yeteneği tartışılmaz bir oyuncu. Fakat mutlaka kendini geliştirmesi gerekiyor. Eğer gelişime açık olur ve kalitesine artı yönde bir şeyler katabilirse uzun yıllar Fenerbahçe formasını giyebilir.

Yine savunmadan devam edecek olursak, Beşiktaş ile parasal yönden anlaşma sağlayamayan Egemen’i, bedelsiz olarak takıma kazandırarak doğru bir hamle yapıldı. Özellikle Trabzonspor’da bir anda yıldızı parlayan Egemen, aynı performansını Beşiktaş’ta ve Milli takımda da sürdürdü. Şu anda yerli kategorisinde ülkemizin en iyi stoperlerinden biri konumunda.

İki yıldır takımda kiralık olarak forma giyen Yobo’nun bonservisi bu kez alındı. Her ne kadar yaşı biraz ilerlemiş olsa da, geçtiğimiz yıllarda gösterdiği performansla taraflı tarafsız herkesin beğenisini kazanan Yobo’nun takıma kazandırılmasını da doğru buluyorum.

Emre’nin gidişiyle orta saha arayışlarını hızlandıran Fenerbahçe, Milli futbolcu Mehmet Topal’ı renklerine bağladı. Mehmet kuşkusuz iyi bir oyuncu. Fakat bu orta sahada ki mevcut sistemde Fenerbahçe’ye çok fazla katkı sağlayabileceği kanısında değilim. Aykut Kocaman geçen sezon Emre’nin yaptığı işleri Vaslui maçında Baroni’ye, Baroni’nin yaptığı işleri de Topal’ın yapmasını istedi. Fakat Topal genellikle üçüncü stoper tarzında bir oyuncu olduğu için o görevi yerine getirmekte epey zorlandı. O nedenle Fenerbahçe’nin mutlaka Emre’nin boşluğunu doldurabilecek ve oyunu iki yönlü oynayabilecek kaliteli bir orta saha oyuncusu daha alması gerekir. Nitekim Aykut hocanın da böyle bir isteği olduğu biliniyor. Eğer böyle bir transfer yapılırsa Topal’dan daha çok verim alınabilir.

Hücum hattında ki transfer hakkını yabancı oyunculardan yana kullanan Aykut Kocaman, ilk olarak Liverpool’dan tecrübeli oyuncu Kuyt’ı takıma aldı. İlerlemiş yaşı nedeniyle bazı kesimler tarafından tartışılsa da, ben Kuyt’ın şu ana kadar yapılan en doğru transferlerden biri olduğunu düşünüyorum. Tecrübesi ve kalitesini bir yana koyarsak, kişiliği ve savaşçı ruhuyla da takım arkadaşlarına örnek olacak bir oyuncu. Ayrıca her ne kadar yaşı ilerlemiş olsa da, şu anda fizik güç olarak bir çok genç oyuncuya taş çıkaracak durumda.

Şu ana kadar ki son transfer ise Milos Krasic oldu. CSKA’da yıldızı parlayan Sırp oyuncu Juvestus’ta da bana göre ilk yılında iyi performans sergiledi. Hem sağ kanat, hem forvet arkası oynayabilme özelliği var. Aykut Kocaman onu zaman zaman Alex’in yerine dahi kullanabilir. Zira Krasic zekâsıyla oyun kurma becerisine de sahip bir oyuncu.

Bu Takım Yeni Sezonda Ne Yapar?

Tıpkı Galatasaray gibi Fenerbahçe’nin de oldukça isabetli ve kaliteli transferler yaptığını düşünüyorum. Bu iki takım bu sezon ligde diğer takımların çok önünde yer alacak gibi görünüyor. Avrupa’da ise henüz Vaslui engeli aşılmış değil. İlk maçta sergilenen futbol ve alınan sonuç pek iç açıcı değildi. Buna rağmen kadro kalitesi ve tecrübesiyle Fenerbahçe’nin bu engeli geçip, play-off turuna kalacağına inanıyorum. O tarihe kadar yapılacak bir orta saha transferi ve Krasic’in takıma katılmasıyla gruplara da kalabilecek güçteler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.