6 Ağustos 2012 Pazartesi

Süper Lig'e Doğru | Galatasaray


Son şampiyon Galatasaray yeni sezonunda en iddialı takımlarından biri olacak. Geçen sezon şampiyon olan kadronun neredeyse tamamını koruyan sarı kırmızılı ekip, bu transfer döneminde aldığı oyuncularla gücüne güç kattı. Geçen sezon gelen şampiyonluğa rağmen takımda ki eksikleri çok iyi bilen Fatih Terim, bu dönemde tam da takımın ihtiyacı olan transferler gerçekleştirdi.

Takıma yeni katılan ve takımdan ayrılan oyuncuları inceleyelim.

Sarı kırmızılı ekip geçen sezon beklenen performansı sergileyemeyen tecrübeli isim Servet ile yolları ayırdı. Servet’in gidişiyle o bölgede oluşan boşluk Gaziantepspor’dan alınan Danny ile doldurdu. Bana göre ligin en kaliteli yabancı stoperleri arasında olan Danny’nin takıma katılması büyük bir artı. Ujfa’nın yaşının ilerlemiş olması ve yoğun maç trafiği düşünüldüğü zaman Danny, bir rotasyon oyuncusundan çok takımın vazgeçilmezleri arasına girebilir.

Geçen sezon hem kadro derinliği açısından, hemde kalite bakımından orta sahada büyük bir boşluk vardı. Ancak Emre-Melo-Selçuk ve Engin dörtlüsünün hiç sakatlık yaşamadan gösterdiği inanılmaz performans buradaki açığı kapattı. Fatih hoca bu boşluğun farkında olduğu için özellikle ilk olarak orta sahada kanatlara transferler yapılmasını istedi. Uzun görüşmeler sonucunda Real Madrid’ten alınan Hamit Altıntop ile orta saha kalitesi arttırıldı. Hamit asıl mevkisi olan sağ kanat dışında, orta sahanın ortasında ve sağ bekte de takıma büyük güç katacaktır. Futbolculuğu dışında karekteri ve kişiliğiylede takım için büyük bir kazanç. Orta sahanın sol tarafına ise Nordin Amrabat transfer edildi. Gerek transfer hikâyesi, gerek maliyeti ile çok tartışılan bir transfer oldu. Benim fikrim ise futbolcunun kalitesine baktığımda Galatasaray’ın aradığı tarzda ve kalitede olduğunu düşünüyorum. Fakat maliyeti konusunda her ne kadar bizim ülkenin transfer piyasasına göre bu kalitede bir oyuncu için çok olmasa da, ödenen 8.5 milyon € yine de yüksek bir rakam.

Geçtiğimiz sezon hücum hattında Baros ve Sercan’dan beklenen verimi alamayan ve bu nedenle devre arasında Necati’yi transfer eden sarı kırmızılı ekip, bu transfer döneminde de önceliği hücum hattına verdi. İlk önce Toulouse takımdan Umut Bulut kiralık olarak transfer edildi. Elmander tarzında bir oyuncu olan Umut, İsveç’liye alternatif olarak alındı. Özellikle geçen sezon Elmander’in sakatlandığı dönemlerde, hücum hattında pres yapan ve koşan bir forvet eksikliği fazlasıyla hissedilmişti. Umut Bulut hem Elmander ile forma rekabetine girecek, hem de hücum hattında ki kaliteyi arttıracaktır. Gol yollarında ki diğer transfer ise Burak Yılmaz transferiydi. Geçen sezon rekor bir gol sayısıyla kral olan Burak, kuşkusuz takıma büyük güç katacaktır. Fatih hocanın sistemine uygun olması ve Elmander ile birbirlerini tamamlamaları bakımından amiyane tabiriyle “cuk oturdu” bu transfer.

Bu transferlerin dışında geçen sezon Orduspor’a kiralanan Culio bu sezon takımda kalacak gibi. Aykut, Sevet, Pino, Bogdan Stancu ve Erhan Şentürk ile yollar ayrıldı. Önümüzde ki günlerde Kazım ve Anıl Dilaver’in de durumları netlik kazanacak. Ancak takımda kalacaklarını düşünmüyorum.

Melo’nun Durumu

Birbirinden kaliteli bu kadar transferin ardından şu anda en önemli konu bana göre Melo’nun geleceği. Medyada sürekli dillendirilen “çilek” transferinin aslında Melo olduğunu düşünenlerdenim. Geçen sezon sergilediği başarılı performanstan ziyade, ortaya koyduğu ruhla takımın çok önemli bir parçası olduğunu göstermişti. Amrabat’ın bonservisi için 8.5 Milyon €, Hamit ve takıma çok fazla katkı sağlayamayan Riera’ya yıllık ortalama 3-3.5 Milyon € ücret ödeyen yönetimin, Melo’yu mutlak suretle takıma katması gerekir.


Bu Takım Yeni Sezonda Ne Yapar?

Yeni sezonda 3 kulvarda mücadele edecek olan Galatasaray, yaptığı kaliteli transferlerle hem kadroyu genişletti, hem de kaliteyi arttırdı. Süper Lig’de şampiyonluğun en güçlü adayı konumunda görüyorum. Şampiyonlar Ligi’nde de başarılı bir performans sergileyeceklerini düşünüyorum.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.