8 Eylül 2012 Cumartesi

Beceri Farkı | Hollanda:2 - Türkiye:0




A.Avcı maç öncesi beklentilerimden çok farklı bir kadro tercih etmişti. Sağ bekte Hamit'in orta sahada Tunay ve Sercan’ın aynı anda kullanılması şaşırtıcıydı. Tabii ligimizin açık ara en iyi yerli oyuncu olan Selçuk’un oynatılmaması daha da şaşırtıcıydı. Buna rağmen maç öncesi eleştiri yapmanın doğru olmadığını düşündüm. Sonuç olarak bu oyuncu topluluğuyla çalışan A.Avcı ve onun tercihlerine saygı duymak gerektiğini düşünüyordum.

Fakat maç başladıktan sonra hocanın tercihlerinin yavaş yavaş hatalı olduğu ortaya çıktı. Robben gibi bir oyuncunun karşısına fizik olarak hazır olmayan Hamit’i koymak birinci hataydı. Hamit tüm iyi niyeti ve çabalarına rağmen Robben karşısında çok zorlandı. Bunun dışında yaptığı kritik top kayıplarıyla da rakibin önemli pozisyonlar bulmasına sebep oldu. Yine de Hamit’e kızmak doğru değil. Zira 1 Süper kupa ve 3 lig maçında fizik olarak hazır olmadığı ve zamana ihtiyacı olduğunu göstermişti. Eğer Hamit yerine Gökhan oynasaydı Robben karşısında zorlanmayacak mıydı? Muhakkak o da zorlanacaktı.

Hocanın ikinci büyük yanlışı Selçuk’u ilk 11’i geçtim maç içerisinde kullanmamasıydı. Yukarıda da dediğim gibi Selçuk’u 11’de oynatmamak bir tercihtir. Fakat onun yerine oynayanların gösterdiği kötü performansa rağmen onu oyuna almamak çok büyük hataydı. Hoca maç sonunda bu durumun taktiksel olduğunu söyledi. Fakat hangi taktik anlayış Selçuk’un oynamasını engelledi ben anlayamadım. Aksine dünkü görüntü içerisinde Selçuk’a çok fazla ihtiyaç duyuldu. Savunmada aksayan Hollanda karşısında Umut ve Burak’a en iyi uzun pası atacak adamımızdı. Aslında Abdullah hocanın birinci taktiği bu olmalıydı.

Genç gurbetçilerimiz Sercan ve Tunay yetenekli oyuncular. Fakat milli takımda ilk kez resmi maça çıktılar. Böylesine önemli bir maçta bu iki ismi aynı anda kullanmakta büyük riskti. Nitekim iki oyuncu da çok heyecanlıydı. Oyunun ne savunma yönünde, ne de hücum yönünde olumlu işler yapamadılar. Özellikle Tunay, Robben karşısında zorlanan Hamit’e neredeyse hiç destek olmadı. Robben karşısında Hamit’in bu kadar kötü olmasının en önemli nedenlerinden biri de buydu. A.Avcı bunları göre göre her iki oyuncuyu da oyundan almakta çok geç kaldı.

Bu kadar eleştirinin üzerine birazda olumlu şeylerden bahsetmemiz gerekiyor. Hollanda her ne kadar eski gücünde olmasa da hala önemli bir ekol. Deplasmanda böylesine zorlu bir rakip karşısında önemli fırsatlar yakalamak ve oyunu başa baş götürmek önemli bir iş. Bulduğumuz pozisyonlar her ne kadar duran toplardan ve rakibin hatalarından kaynaklansa da önemli fırsatlardı. Zira Hollanda’nın da bulduğu pozisyonlar bizim hatalarımız ve duran toplardan geldi. Maçın başında Ömer daha sonra Arda ve Umut’la gole çok yaklaştık fakat olmadı. Hollanda ise bulduğu ilk fırsatta Van Persie ile golü buldu.

A.Avcı’nın bu maçta ki performansı elbette eleştirilecektir, eleştirilmeli de. Fakat bu kadar kötü bir Hollanda karşısında yenilmemizin en büyük nedeni; biz atamadık, onlar kaçırmadı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.