16 Ağustos 2012 Perşembe

Süper Lig'e Doğru | Elazığspor




Süper Lig’in yeni takımı Elazığspor yeni sezona Bülent Uygun yönetiminde hazırlanıyor. Genç teknik adam daha önce Sivas ve Eskişehirspr ise başarılı sezonlar geçirmişti. Fakat bu sefer işi çok daha zor olacaktır. Zira takım yıllar sonra Süper Lig’e yükseldi ve kadro adeta sıfırdan kuruldu. Transfer dönemini epey hareketli geçirdiler. Tam 15 yeni ismi takıma kazandırdılar. Ayrıca 17 oyuncuyla yollar ayrıldı. Dilerseniz hemen bu isimlere bakarak takımı değerlendirmeye başlayalım.

Gelenler: Bilica, Herve Tum, Ali Zorlu, Sedat Bayrak, Bülent Ertuğrul, Julien Faubert, Hrvoje Spahija, Sezer Badur, Gökhan Emreciksin, Ivesa, Emre Toraman, Orhan Ak, Sinan Kaloğlu

Gidenler: Sezai Demircan, Oktay Pop, İbrahim Eren, Yusuf Kurtuluş, Ersen Çilingir, Alper Kalemci, Barış Durmaz, Taylan Eliaçık, Ozan Tahtaişleyen, Onur Güney, Önder Cengel, Turan Ekici, Veysel Aksu, Murat Selvi, Alaattin Tosun, Erdal Sezek, İlhan Ummak

Takımın kaleci kadrosunda bu sezon Ivesa, Ahmet Şahin ve genç isim Mücahit’i görüyoruz. Eskişehirspor’dan alınan Ivesa 35 yaşına geldi. Açıkçası bana güven veren bir kaleci değil. Buna rağmen Bülent hoca sanırım tecrübesi nedeniyle onu takıma aldı. İkinci kaleci konumunda görülen Ahmet Şahin’de 34 yaşında. Ahmet’i özellikle Adanaspor forması giydiği dönemde birçok kez izledim. Benim beğendiğim kalecilerden biri. Açıkçası Ivesa’nın önünde olması gerektiğini düşünüyorum. Ahmet ve Ivesa ikilisi ilerlemiş yaşlarına ve zaman zaman takımı sıkıntıya sokacak hatalı goller yiyecek olmalarına rağmen, lige yeni yükselmiş ve mali açıdan sıkıntılı olan bir takım için tercih edilebilecek kaleciler.


Savunma hattına baktığımızda merkezde Bilica ve Spahija ikilisini izleme ihtimalimiz yüksek. İlerlemiş yaşına rağmen özellikle Bilica’nın takıma fayda sağlayabileceğini düşünenlerdenim. Bu oyuncuların alternatifleri ise geçen sezonu Orduspor’da geçiren Sedat ve yine Adanaspor formasıyla birçok kez izlediğim Ahmet Görkem olacak. Her iki oyuncu da iyi birer alternatif olacaktır. Savunmanın sağında Adem Alkaşi ilk tercih olacaktır. Alternatifi ise Atahan Menekşe olacak. Sol tarafta ise Orhan Ak ve Caner Bulut kadroda bulunan isimler. Sayısal olarak savunma hattı yeterli olsa da, kalite anlamında özellikle beklerde sıkıntı olduğunu düşünüyorum. Gerek Adem, gerek Orhan Ak istenileni vermekte zorlanabilirler. Ayrıca bu oyuncuların alternatiflerinin de alt liglerden gelmiş olması ve Süper Lig tecrübesi olmayan oyuncular olması da ayrı bir soru işareti.

Orta sahaya baktığımızda merkezde oynayacak oyuncular Emre Toraman ve Bülent Ertuğrul olacak gibi görünüyor. İki oyuncuda savaşçı özelliklere sahip, sert oynamayı seven oyuncular. Fakat artık yaşları 33 oldu. Futbolda en önemli bölgede görev alan bu iki oyuncunun da yaşının bu denli ilerlemiş olması maç içerisinde takımın oyundan düşmesine neden olabilir. Bu oyuncuların önlerinde oynamasını beklediğim Sezer Badur’da bir türlü patlama yapamayan oyunculardan. Buna rağmen Sezer’in yeteneklerine inanan biri olarak bu sezon Elazığspor’a fayda sağlayabileceğini düşünüyorum. Kanatlarda ise sağda Faubert, solda Amr Zaki’yi izleyebiliriz. Her iki oyuncu da yetenek olarak çok kaliteli oyuncular. Fakat en büyük sorunları istikrarsızlık. Eğer takımı kabullenip liderliğe soyunurlarsa, Elazığspor’a katkı sağlayabilecek isimler olduklarını söylemeye gerek yok. Bu oyuncuların alternatifleri ise Gökhan Emreciksin, Köksal ve Sinan olacak. Orta sahaya genel olarak bakıldığında, takım fizik güç olarak sıkıntı yaşayabilir. Merkezde ki oyuncuların ilerlemiş yaşları ve diğer oyuncuların maç eksiği olması özellikle ilk haftalarda takımı etkileyebilir.


Gol yollarında takımın en önemli kozu yine 33 yaşına gelmiş Herve Tum olacak. Gençlerbirliği formasıyla geçen sezon 15 gol atsa da özellikle o takımın yapısı Tum’a çok uygundu. Eğer Elazığspor’da, geçen sezon Gençlerbirliği’nde aldığı kadar top alamasa bu gol sayısına ulaşması zor olacaktır. Bu bölgede ki diğer isimler ise Sinan Kaloğlu, Önder Çengel ve geçen sezon takımın Süper Lig’e yükselmesinde büyük payı olan Göksu Türkdoğan. Yeni transfer edilen Sinan’ın, ne için alındığına bir anlam veremedim. Belki mali açıdan uygun bir oyuncu ancak çok fazla maç eksiği var. Düzenli forma şansı bulabilirse ancak ligin ikinci yarısında takıma belki katkı sağlayabilir. Ancak mevcut fizik gücüyle bu ligde iş yapabilmesi çok zor görünüyor.

Yeni Sezonda Bu Takım Ne Yapar?

Bülent hoca bu kez çok daha zorlu bir sezon yaşayacaktır. Neredeyse sıfırdan kurduğu bu takımla başarılı sonuçlar alması biraz zaman alabilir. Ayrıca yapılan transferlerin takıma ne derece katkı sağlayacağı büyük bir soru işareti. Alınan futbolcuların çoğunun 30 yaşın üstünde olması takımın Süper Lig’in temposunu kaldırmakta zorlanmasına neden olabilir. Özellikle maçların ikinci yarısında sürekli oyundan düşen bir takım izleyebiliriz. Eğer bu takım bu sezon ligde kalmayı başarabilirse bana göre çok büyük bir iş başarmış olurlar. Fakat diğer takımlara baktığım zaman bu kadronun lige tutunabilmesi gerçekten çok zor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.