14 Ağustos 2012 Salı

Süper Lig'e Doğru | Gençlerbirliği



Geçen sezona damga vuran takımlardan biri de Gençlerbirliği oldu. Fuat Çapa yönetiminde sezon başında herkesin ligden düşme adayı olarak gösterdiği takım, oynadığı pozitif futbol ve topladığı puanlarla herkesin takdirini topladı. Fakat, Fuat hocanın takımı bu sezona biraz daha zayıflamış bir kadroyla giriyor. Geçen sezon takımın iskeletini oluşturan oyuncular takımdan ayrıldı. Bu oyuncuların yerlerine yeni isimler alınsa da gidenlerin yerlerini doldurmakta zorlanabilirler. Başkent temsilcisinin bu transfer döneminde aldığı ve takımdan ayrılan oyuncuları inceleyelim.

Gelenler: Ekigho Ehiosun, Dejan Lekic, Duska Tosic, Mehmet Kara, Okan Köse, Jimmy Durmaz, İlkay Durmuş

Gidenler: Soner Aydoğdu, Herve Tum, Ergün Teber, Emre Aygün, Mehmet Akgün, Ersen Martin, Yasin Öztekin, Mununga

Kalede geçen yıl olduğu gibi bu yılda Ramazan Köse, Fuat hocanın ilk tercihi olacaktır. Yedeği ise Özkan, üçüncü kaleci ise Ferhat olacaktır. Gerek Ramazan, gerekse de Özkan yetenekli kaleciler. Fuat hoca da onara güvendiği için kaleye herhangi bir transfer yapılmasını istemedi. Bana göre de kaleci konusunda bir sıkıntı yaşanmaz.


Savunmanın ortasında da takımda herhangi bir değişlik olmayacak. Geçen yıl olduğu gibi bu yılda çoğu maçta Aykut-Kulisic ikilisini izleyeceğiz. Bu ikili dışında kadroda Curri gibi önemli bir alternatif ve geçen sezonu Karşıyaka’da kiralık olarak geçiren Mahmut Boz gibi genç bir isim bulunuyor. Savunmanın solunda geçen sezon oldukça istikrarlı bir performans sergileyen Mehmet Sedef’in yanına Tosic alındı. Ayrıca yine takıma bu sezon katılan genç oyuncu İlkay’da bu bölgede alternatif bir isim olarak yer alıyor. Sağ tarafta ise kaptan Cem Can ilk ve tek tercih olacaktır. Savunma hattına genel olarak bakıldığında Cem Can, Aykut, Kulisic, Mehmet Sedef dörtlüsü öncelikli olur gibi geliyor. Fakat yeni transfer Tosic’in de yedekte oturması için alındığını sanmıyorum. Mehmet Sedef’in de sol bek dışında stoper ve orta sahada da oynayabildiğini göz önüne alırsak solda Tosic’i de izleyebiliriz.

Takımda en önemli değişimin olacağı mevki ise orta saha olacak. Fuat hocanın sisteminde orta sahada görev alan Yasin, Soner ve Mehmet Akgün’ün takımdan ayrılması Gençlerbirliği’ni etkileyecektir. Bu sezon orta sahada Azofeifa, Oktay ikilisini izleyeceğiz gibi görünüyor. Kanatlarda ise sağda Hurşut, solda yeni transfer edilen ve transfer döneminde adını sıkça duyduğumuz Jimmy Durmaz’ın ideal 11’de yer alma ihtimali bir hayli yüksek. Orta sahada yeni transfer edilen Mehmet Kara, Onur Bayramoğlu ve Murat Duruer’de rotasyonda sık sık kullanılacak oyuncuların başında gelecektir.


Hücum hattında yeni transferler Ekigho ve Lekic ile birlikte Zec, Fuat Çapa’nın silahları olacaktır. Yeni sezonda da 4-5-1 ve 4-4-2 ağırlıklı sistemlerle mücadele etmesini beklediği takımın gol yollarında Lekic ve Zec öncelikli tercihler olacaktır. Özellikle transfer edildiğinden bugüne kadar taraftarların çok şeyler beklediği fakat bir türlü istenilen verimin alınamadığı Zec, bu yıl bir patlama yapabilir. Hücum hattında ki diğer alternatifler ise genç oyuncular Yunus Emre ve Artun Akçakın olacaktır.

Yeni Sezonda Bu Takım Ne Yapar?

Fuat Çapa’nın eli bu sezon biraz daha zayıfladı. Fakat geçen sezon büyük başarılar sağlayan takım için de benzer yorumlarda bulunmuştuk. O nedenle Fuat hocanın bu kadrodan da farklı bir şeyler çıkarabileceğini aklımın bir kenarında tutuyorum. Takımın ideal 11’i vasat değil. Ancak kadro derinliği açısından sıkıntı yaşayabilirler. Zira bu kadronun geneline bakıldığı zaman Fuat hocanın yararlanabileceği 14-15 futbolcu bulunuyor. Bu nedenle özellikle savunmanın sağına ve orta sahaya birer takviye yapılmalı. Mevcut kadro üzerinden yorum yapmak gerekirse bu takımın geçen sezonun üzerine çıkmasının çok zor olduğunu düşünüyorum. Fakat çok altında kalmalarını da beklemiyorum. Bu sezonu yine 9 ile 13. sıra arasında tamamlamaları bana göre başarı sayılmalı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.